free Hala Matache! sau ce va mai rămâne din ea…

Am profitat de o zi de concediu de la jobul meu corporatist şi am dat o tură prin zona Buzeşti, Hala Matache. Să mai văd zona până nu va fi rasă pentru a se construi mult lăudata lucrare modernă care va strabate jumătate de Bucureşti. Şi tot de această ocazie am profitat pentru a duce la o tocilărie cele două cuţite pe care le am în casă şi care nu mai tăiau absolut deloc.

Demolările au început în zonă, Hala Matache este închisă, maşinării şi excavatoare demolează clădiri vechi. Într-un cuvânt ţi se rupe sufletul. Cârcotaşii vor spune că aşa se va curăţa zona de ţigani şi de păducheala care e absolut vizibilă. Dar, un mare dar, se putea evacua zona şi banii alocaţi pentru aceste demolări să fie folosiţi pentru renovarea faţadelor, igienizarea zonei şi instalarea unor sisteme de supraveghere pentru a spori siguranţa (un bun exemplu este ceea ce au făcut vecinii unguri în Budapesta cu districtul 8, Józsefváros). Dar lăsând toate acestea la o parte, probabil că ne vom trezi cu o arhitectură şi nişte amenajări de prost gust (nu mare mi-ar fi mirarea să văd ceva din categoria kitschurilor din parcul Văcăreşti). Şi exemplele pot continua.

Nu a trebuit să caut mult până am găsit o tocilărie. Un loc în care parcă m-am întors în timp şi unde un nenic cu basc în cap şi un halat albastru îşi aştepta ultimii muşterii. Nu avea nici un fel de viziune despre ceea ce ar putea să-i ofere viitorul în zonă. Oricum nici aşa nu face mai mult de 50 de lei pe zi. Cine să-şi mai ascută cuţitele sau foarfecele din casa? E mai ieftin să le cumperi de noi. Ieşind din acest atelier, nu a trebuit să compilez mult ca să-mi dau seama că toate aceste mici ateliere sau magazine din zonă vor dispărea. Croitorie, bobinaje electrice, tinichigerie, frizerie, băcănie, apicola, măcelărie, tâmplărie sau mercerie. Să nu se înţeleagă că nu sunt adeptul progresului dar dispărând aceste mici meserii şi ateliere vom ajunge o turmă de mallari (a se citi molari, adică persoane care frecventează doar mall-urile) amatori de all inclusive şi clădiri din oţel şi beton.

Iar ca să fie incursiunea şi mai completă, la întoarcerea către casă am intrat pe la Haig Keşkerian, un armean de peste 80 de ani care are un mic chioşc de cafea pe strada Grigore Manolescu (paralelă cu Banu Manta). Şi acest personaj pare din altă epocă. În chioşcul lui de tablă şi instalaţia lui de măcinat cafea. Îl recomand. Iese cea mai buna cafea la ibric.

 p.s long live Cristian Ghe. Sau cum un amic de al meu a avut parte de un scenariu tip Moartea domnului Lăzărescu. Dar el este viu. Spre fericirea noastră. Linkul aici. Este nevoie de răbdare, dar merită citit.


4 responses to “free Hala Matache! sau ce va mai rămâne din ea…

 • andreimeszaros

  Despre masa pe care ai luat-o la cantină, datorită mie, nu zici nimic. Şi s-o întâmplat în aceeaşi zi. Puteam să-ţi fiu monograful zonei “Eroilor”, da` tu numa` la cuţitele alea te gândeai. Io zic să-ţi faci tu tocilăria ta. Poate şi o fierărie. Şi trotinetă cu motor, d`aia de vândut îngheţată.

 • ingineru'

  copkile! tu n-ai rusine? dspre masa la cantina o sa avem subiect separat.

  ps. mai esti suparat ca idolul tau ducu buci bertzi o fo turnator?

 • vlad

  Din cate se pare Hala Matache va supravietui pana la urma, doar va fi mutata ceva mai incolo. Una peste alta, e o mare tampenie cu demolarile astea pentru a face loc la autostrada prin centrul bucurestiului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: